#WOEST
De kracht van verontwaardiging
#WOEST
€ 22,99
ISBN:
9789462989313
Verschijningsdatum:
23-02-2018
Leverbaar:
Direct
Uitvoering:
Paperback
Aantal paginas:
338
Redacteur:
Jasper Zuure, Sarah de Lange
#WOEST
Verontwaardigde burgers kunnen soms de grenzen van de democratische rechtsstaat opzoeken of die zelfs overschrijden. Denk aan inwoners die tijdens een raadsvergadering over de komst van een azc het gemeentehuis bestormen, demonstranten die andersdenkenden of de politie belagen, en burgers die de deur van een partijleider bekladden, auto's van wethouders in brand steken of burgemeesters kogelbrieven sturen.

De verontwaardiging van burgers kan echter ook vaak positief worden geduid als een uiting van grote betrokkenheid. Het laat immers zien waar burgers belang aan hechten en voor in actie willen komen. En het kan leiden tot maatschappelijk initiatief en politieke vernieuwing. De verontwaardiging van burgers kan de democratische rechtsstaat zelfs versterken als deze door mechanismes, zoals verkiezingen of referenda, in goede banen wordt geleid.

Voor politici, bestuurders en ambtenaren kunnen verontwaardigde burgers dus zowel kansen bieden als een gevaar vormen. Op uitnodiging van de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) bespreken toonaangevende experts uit verschillende disciplines hoe de overheid het beste met de verontwaardiging van burgers kan omgaan. De bundel is daarmee een must read voor elke politicus, bestuurder, ambtenaar én burger.

PERS:

Sociale Vraagstukken

Trouw

WNL Goedemorgen Nederland

1 op 1 met Sven Kockelmann

Frontpage NOS

Noordhollands Dagblad

NRC Handelsblad