24 augustus verschijnt de politieke biografie van Angela Merkel door Michèle de Waard

Zij bedwong de eurocrisis, maar lukt het haar Europa net zo doortastend bij elkaar te houden? De politieke biografie van Angela Merkel door Michèle de Waard verschijnt op 24 augustus bij AUP. 

Angela Merkel is de ongekroonde leider van Europa. 'Kanselier van de vrije wereld' noemde TIME haar zelfs. Voor haar betekent vrijheid verantwoordelijkheid nemen: principieel waar het vereist is, flexibel als het nodig is. Standvastig werkt zij aan een economisch sterk én sociaal Europa. Ze hield de eurozone bij elkaar en koos voor een gewaagde aanpak van de vluchtelingenproblematiek. 'Wir schaffen das' was haar credo. Merkels verhaal is ook het verhaal van Duitsland dat na de hereniging zijn tweede kans gebruikt om de waarden van Europa en de Europese samenwerking te verstevigen.

Overtuigend beschrijft Michèle de Waard het politieke leven van Angela Merkel. Ze gaat in op Merkels voorbeelden, drijfveren en motieven om meteen na de val van de Muur politiek actief te worden. Discipline, strategisch inzicht en een moreel kompas zijn tekenend voor haar leiderschap.

Michèle de Waard is historicus, journalist en columnist voor Het Financieele Dagblad. Ze werkte onder meer als chef Economie voor NRC Handelsblad en als Europees verslaggever en correspondent in Bonn en Berlijn. Eerder publiceerde zij Duitsland achter de schermen. Het wonder van de Berlijnse Republiek.  

Quote uit het boek: Op de zevende verdieping van het ‘Bundeskanzleramt’ klopt het hart van de macht. Daar is Merkels werkkamer met het moderne Adenauer- schilderij van Oskar Kokoschka aan de muur en een portret van tsarina Catharina de Grote op haar bureau dat ze ooit cadeau kreeg. Een Duitse prinses werd een van de beroemdste Russische vorstinnen, dol op het spel met de macht. Die interpretaties wuift Merkel weg. Zij bewondert haar vooral als vrouw en hervormer. – p. 166. 

 

 Angela Merkel

1 augustus 2017