Net verschenen: Sterrenkunde voor mensen met haast & Zwarte gaten

Deze week zijn er bij AUP twee boeken verschenen over het heelal: Sterrenkunde voor mensen met haast van Neil DeGrasse Tyson en Zwarte gaten. Gevangen in ruimte en tijd van Marcel Vonk. 

9789462984196

 

Het heelal blijft tot de verbeelding spreken en zwarte gaten zijn een blijvende bron van fascinatie. In het rijk geïllustreerde Zwarte gaten ontrafelt theoretisch fysicus en wetenschapspopularisator Marcel Vonk dit natuurkundige fenomeen en beschrijft hij hoe zwarte gaten niet alleen tot intrigerende wetenschappelijke raadsels leiden, maar ook juist de mysteries van het heelal helpen oplossen.

Vonk gaat daarbij complexe concepten niet uit de weg, maar legt deze op eenvoudige wijze uit. Onderwerpen die in dit boek aan bod komen zijn bijvoorbeeld de geschiedenis van zwarte gaten, de ontdekking van Stephen Hawking dat zwarte gaten niet helemaal 'zwart' zijn maar tóch straling uitzenden, de mysterieuze informatieparadox en de onverwachte thermodynamische eigenschappen van zwarte gaten. Vonk behandelt recente theoretische vraagstukken: wat betekent de snaartheorie voor zwarte gaten? Verbrand je als je in een zwart gat valt in een 'muur van vuur'? 

Het geheel leidt tot een beeld van zwarte gaten als bron van nieuwe kennis over ruimte en tijd - een thema dat bijvoorbeeld in het recente werk van de Nederlandse wetenschapper Erik Verlinde centraal staat. 

Klik hier voor een preview | bestel hier

 

9789462987043_kleinHoe groot en oud is het universum? Hoe passen wij binnen dit universum? En hoe zit het universum weer in ons? En wat zijn precies die mysterieuze donkere materie en energie? Er is geen betere gids voor deze geestverruimende vragen dan bestsellerauteur en Amerika’s beroemdste astrofysicus Neil deGrasse Tyson. Tegenwoordig hebben we maar weinig tijd om over de kosmos na te denken. In Sterrenkunde voor mensen met haast brengt Tyson het universum in hapklare brokken naar de aarde. Terwijl je ’s ochtends je koffie zet, in de trein of metro zit, voert Tyson je moeiteloos mee op een verrukkelijke reis door het heelal: van de Big Bang naar exploderende sterren, van quarks tot clusters van sterrenstelsels, en van de zoektocht naar planeten tot het kosmisch perspectief.

 

 

 

 

 

 

Klik hier voor een preview | bestel hier

 

 

 

 

 

 

10 november 2017